16 ноември, 2009

Третиране на муковисцидоза

Муковисцидоза е болест, за която не е известно лечение. Целите на лечението са за облекчаване на симптомите, забави развитието на болестта, за предотвратяване на усложненията, и по този начин се повиши качеството на живот на пациента CF.

Екипен подход

Проучванията показват, че са по-добри резултати при пациенти с кистозна фиброза получават лечение от екип от специално обучени професионалисти в един от 115 акредитирани центрове CF рамките на Съединените щати.
Екипът на ДФ членове често включват:
  • Лекари
  • Медицински сестри
  • Специалистите по хранене
  • Социални работници
  • Физическа Терапевти
  • Респираторни Терапевти
  • Психолози
  • Фармацевти

Медикаменти

  Хората с муковисцидоза ще трябва да се вземат лекарства за останалата част от живота си.  Някои от общата лекарства са:
  Антибиотици: вземат мерки за предотвратяване или лечение на инфекция. Понякога антибиотици се приема през устата, а понякога те са течност, която се изпарява и вдишването с помощта на машина наречена инхалатор.
Противовъзпалителни: противовъзпалително е лекарство, което намалява възпаление и подуване. Противовъзпалителни средства може да се предписва на пациенти, КФ за намаляване на оток на белите дробове и дихателни пасажи.
Стероидите са един вид противовъзпалителни лекарства, но те не се използват много често в лечението CF вече, защото те могат да причинят диабет или проблеми с бъбреците и костите.  Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, са по-често предписваните в лечението CF.
Ензими: Един от проблемите, причинени от муковисцидоза е, че гъстите секрети от панкреаса се предотврати освобождаването на ензими в организма се нуждае да смила храната. Ако храната не се смила, тялото не може да поеме всички хранителни вещества. Хората с муковисцидоза трябва да се вземат хапчета, които съдържат необходимите ензими, преди всяко хранене.
Mucolytics: Mucolytics са лекарства, които помагат за тънка слуз и да направи по-лесно да се кашлица. Те често се предписват само на пациенти с кистозна фиброза, за да им помогне ясно своята дихателните пътища, на гъста, лепкава слуз, че ДФ причини. Понякога mucolytics се приема през устата, а понякога те се вдишат използва инхалатор.

Airway Клирънс

Една съществена част от муковисцидоза лечението е използването на различни техники, за да помогне разхлабят и отстранете слузта. Муковисцидоза пациентите трябва да имат тази терапия по няколко пъти на ден. Лечението ще включва един или повече от тези методи:
Ракла "Физикална терапия (CPT): Тази терапия използва техника, наречена ударни инструменти, който включва художествена подслушване на ръцете на стратегическите области на гръдния кош. С новооткрити CF пациенти, на дихателната терапевт или медицинска сестра ще обикновено правя КПИ но родителите ще бъдат научени как да го направя, така че може да поеме лечението у дома. Типична сесия КПИ трае около 30 минути, и ще трябва да се направи до четири пъти на ден.
Вибрация: Друга техника, която понякога се извършва заедно с удар по време на КПИ е вибрация. Това е направено с ръце, но както името предполага, вибриращ движение се използват по-скоро, отколкото потупване движение.
Постурална Канализация: По време на КПИ, пациентът се поставя в позицията, че ще позволи на гравитацията, за да помогне на разхлабени секрети поток от белите дробове.Това е известно като постурална дренаж.
  Надуваеми терапия Вест: Понякога, вместо ръчно КПИ, устройство, наречено жилетка и освобождаване на дихателните пътища ще бъдат използвани. В жилетка надува и deflates бързо да разхлабят слуз чрез леко изстискване движение. Ползите от използването на жилетка са, че пациентът може да направи това без помощта на лечението, както и сесиите само около 20 минути.
Flutter устройство: Също известен като трептене вентил, това малките преносими устройства, изглежда подобно на един инхалатор. Пациентът поставя в мундщука си устата и exhales твърдо. Устройството използва издишания въздух за създаване на вибрации на гръдния кош.

Диета

Хората с муковисцидоза не абсорбира правилно хранителни вещества от храната, която ядат, и работата на дишането причините те да горят допълнителни калории. Този двоен смъртоносен удар причинява недохранване и слаб растеж. За борба с хранителни проблеми, CF пациенти е необходимо до 50% повече калории, отколкото другите хора тяхната възраст. Специалистите по хранене създаде индивидуална диета планове, съобразени с нуждите на всеки пациент, но обикновено хората с муковисцидоза могат да очакват да:
  • Яжте 3 закуски и 2-3 хранения на ден
  • Яжте храни с високо съдържание на протеини и мазнини
  •   Пийте храненето шейкове веднъж или два пъти на ден
  • Приемайте витамин, особено витамини А, D, E и K, които не се съхраняват и при хора със CF.

Упражнение

Физическата активност е както краткосрочни и дългосрочни ползи за хората с муковисцидоза.  Непосредствената полза е, че упражняват сили по въздуха чрез белите дробове и помага разхлабят слуз. В дългосрочна полза на упражнение е че тя помага за подобряване на сърдечно-съдовите заболявания и издръжливост, което дава допълнителна издръжливост на тялото да се бори с последствията от CF.

 Трансплантация на бял дроб

При кистозна фиброза прогресира и причинява тежко увреждане на белите дробове, transplation белия дроб може да бъде една възможност за лечение за хората, които отговарят на критериите. Докато белодробна трансплантация не е опция за everyody, тя се оказа доста успешна за някои пациенти с CF. Повече от 1600 души с муковисцидоза са получили трансплантации на бял дроб, а около половината от тях са оцелели в продължение на най-малко пет години след след получаването на новите си на белия дроб.
  Източници:
Bilton, D. (2008). Bilton, Д. (2008). Cystic fibrosis. Medicine. Муковисцидоза. Медицина. 36, 273 – 278. 36, 273 - 278.
Pitts, J., Flack, J., & Goodfellow, J. (2008). Питс, J., Flack, J., & Гуудфелоу, J. (2008). Improving nutrition in the cystic fibrosis patient. Journal of Pediatric Health Care. Подобряване на храненето в пациента кистозна фиброза. Вестник на детска здравеопазването. 22, 137-140. 22, 137-140.
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=bg&ie=ISO-8859-1&langpair=auto|bg&u=http://cysticfibrosis.about.com/od/treatment/a/CFtreatment.htm&tbb=1&rurl=translate.google.bg&twu=1&usg=ALkJrhgVHsChdg2LZ0Tx66Tk2qG4HgnifA

http://cysticfibrosis.about.com/od/treatment/a/CFtreatment.htm

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: