08 декември, 2009

Лозинка страда от рядкото заболяване муковисцидоза





Муковисцидозата е най-често срещаната "рядка болест" в Европа. Един на всеки 30 европейци е носител на гена, причиняващ смъртоносното заболяване. Над 40 хиляди са децата и младежите по света, които живеят с това заболяване.
В европейските страни хората с рядкото заболяване доживяват до 50-годишна възраст. У нас обаче на 30 те вече се чувстват столетници.
Лозинка е на 26 години. Усмихната, енергична, умна...и много й се живее. Напук на лекарите, които я отписали още като бебе. Напук на здравната система, която не й предоставя качествено здравеопазване.
От съвсем малко бебе Лозинка се лекува с много скъпи антибиотици, в много високи дози. Освен ежедневните лекарства, които трябва да взима, тя - както и другите болни от муковизсицидоза - всеки месец трябва да минават венозен курс на лечение с антибиотици.
В сряда Лозинка заминава за консултация в Германия, защото у нас не е получила нужното внимание. Брат й продал колата си, за да съберат пари за консултацията.
В момента младото момиче събира пари и за специална жилетка, която спомага за облекчаване на страданията й. Министерство на здравеопазването и Здраваната каса не финансират такъв тип оборудване. Цената на уреда е 16 хиляди долара. Пари, които тийнейджърката няма, но се надява добри хора да й помогнат да живее.


ИЗТОЧНИК: http://novinitepro.bg/spetsialno/zhivot-i-zdrave/zhivot-napuk-na-drzhavnoto-zdraveopazvane.html

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: