15 юни, 2013

Интервю с доцент доктор Иванка Галева


ИЗТОЧНИК: http://www.f2ftv.net/2013/06/15/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B4-%D1%80-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1%85/#more-6162

 Доц. Д-р Иванка Галева: Днешният ден за хората, които страдат от муковисцидоза, трябва да извоюва утрешния
Публикувано на юни 15, 2013 от в Новини
muko-1uni12 

107 болни от муковисцидоза получават протоколите си от доц. Д-р Иванка Галева, завеждащ Педиатрична клиника към Александровската болница в София. В карето, в което се намира лечебницата, са съсредоточени няколко болнични заведения. Около които едно крехко момиче от Пазарджик преди няколко години е обикаляло, чукайки от врата на врата, за да го приемат. Тръгнало си е с температура и с може би – отишло си завинаги уважение към здравната ни система.
Днес на входа на детската клиника на Александровска стои табела, която указва, че тук се помещава Център по муковисцидоза. Минути по-късно разбирам, че Центърът е само две табели – отвън и вътре – и заключена врата към три малки помещения с коридор. Дарени, но не ползвани заради липса на регламент, по който да заработят.
Момичето, което тогава си е тръгнало без помощ от болниците, днес също е със сериозна инфекция. И няма как да намери лечебно заведение, където двуседмичен курс на лечение със скъпоструващи медикаменти може да се осигури без да се прави нова кампания, за да си осигури средства за това. Защото клиничната пътека за бронхопневмония , по която се лекуват хората с муковисцидоза, просто не върши работа – нито като средства, нито като престой в болницата.
F2F TV се срещна с доц. Д-р Галева, за да потърси нейния поглед към решаване на проблема с достъпа на хората, които страдат от муковисцидоза, до достойно и качествено лечение. Вижте интервюто по-долу и подкрепете кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“ с един лайк на фейсбук страничката й ... защото голямата й цел е въвеждането на стандарт, който ще даде равен шанс на децата и младежите с тази диагноза да живеят така, както това се случва в Европа и САЩ.
Ще кажете защо ви занимавам с това днес, когато държавата отново е гореща и гражданското общество кипи… Ще ви отговоря: защото всяка минута забавяне на спешните стъпки, по които държавата трябва да тръгне, за да осигури на хората с тази диагноза правото им да бъдат лекувани адекватно, наистина коства човешки живот.
„Днешният ден за хората, които страдат от муковисцидоза, трябва да извоюва утрешния“ – казва доц. д-р Галева. Чуйте във видео-интервюто…





Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: